Повече от 2500 души са загинали през тази година при опита си да влязат в Европа през акваторията на Средиземно море. Това гласят последните данни на ООН, в които се отчита сериозно повишение спрямо същия период през миналата година.

Общо влезлите в ЕС по море през 2016 г. са 204 000, което също е голямо увеличение.

Само през последната седмица най-малко 880 души са загинали при различни потъвания на кораби в морето между Либия и Италия, смятат от Върховния комисариат за бежанците към международната организация (ВКБООН).

Много малки деца са сред удавниците, а хиляди продължават да опитват да влязат в Европа чрез несигурни и претъпкани плавателни съдове.

През 2015 г. загиналите в този период на годината са 1855, а през 2014 г. – 57.

Броят на пристигналите също е двоен на този от 92 000 души през 2015 година.

Три четвърти от всички пристигнали в Европа през 2016 г. са бежанци от конфликтните точки в Близкия изток, слезли в Гърция до март месец. Тогава беше затворен балканския маршрут, по който те продължаваха по земя пътя си към Северна и Западна Европа, а едновременно влезе в сила споразумението ЕС-Турция, с което южната ни съседка се съгласи да приема обратно нелегалните мигранти.

Оттогава насам броят на преминаващите от Турция в Гърция през Егейско море намаля рязко.

В Италия, откъдето влизат мигрантите от Африка, през 2016 г. са пристигнали 46 714 души, което е почти същото число като през същия период на миналата година.

Шансът човек да загуби живота си при преминаването по море се оценява на 1 на 81, когато се вземат предвид всички възможни маршрути. Ако обаче се разгледа само далеч по продължителното и трудно плаване от Либия до Италия, в което през 2016 г. живота си са изгубили 2119 души, смъртната вероятност се увеличава до 1 на 23.

Лодките по този маршрут са и далеч по-претъпкани, като често в тях има 600 и повече човека едновременно. Понякога те са теглени от по-големи рибарски кораби, което е изключително опасно.

От комисариата обясняват необичайно голямата активност на трафикантите на хора с търсенето на максимално големи печалби преди свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започва следващата седмица.

Днес италиански прокурори съобщиха за ареста на 16 предполагаеми трафиканти, обвинени в нелегалното транспортиране на почти 900 мигранти от Либия до Италия. От заподозрените 11 души са мароканци.
По информация на АФП и БГНЕС