В Аржентина е намерен мъртъв прокурорът Алберто Нисман, който наскоро обвини президента на страната Кристина Кирхнер, че възпрепятства разследването на терористичния акт срещу еврейския културен център през 1994 г., при който загинаха 85 души, предаде ТАСС.

По данни на местните медии, тялото на Нисман е било открито в апартамента му в престижен квартал на Буенос Айрес. Днес в съда той трябваше да представи основанията за обвиненията, предявени към Кирхнер и външния министър Ектор Тимерман.

Досега прокурорът бе заявявал, че двамата са се договорили да бъдат снети обвиненията срещу няколко високопоставени ирански служители, заподозрени в организирането на атентата.

Снемането на обвиненията било извършено заради "геополитическо сближаване с Ислямската република Иран и възстановяване на пълноценните търговски отношения, за да бъдат смекчени последиците от тежката енергийна криза" и да се осъществят доставки "на зърно срещу нефт".

Ръководителят на президентската администрация Анибал Фернандес отхвърли обвиненията на прокурора, като ги окачестви като политически мотивирани.

Прокурор Нисман разследваше кървавия атентат и стигна до извода, че в него са замесени бивши ирански дипломати в Буенос Айрес, а също видни политици от Ислямската република.

Той дори обвини Техеран в създаването на нелегална мрежа в Южна Америка за организирането на терористични удари.