Министрите на околната среда на десетки страни се събраха днес на неофициална двудневна среща в Париж за ускоряване на преговорите за постигане на глобално споразумение за борба с климатичните промени на предстоящата през декември във френската столица международна конференция по въпроса, предаде Франс прес.

В консултациите участват представители на общо 57 държави.

Остават ни по-малко от три месеца до началото на конференцията в Париж за климата, предназначена за постигане на световно споразумение за борба с климатичните промени, припомни при откриването на срещата френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. Той призова това време да бъде използвано максимално.

"Посоката е правилна, но ритъмът все още е смятан за недостатъчно (бърз)", подчерта Фабиюс. Той допълни, че днес и утре ще бъдат обсъдени въпроси, които би могло да улеснят международните преговори.

В центъра на неофициалните разговори ще бъдат финансирането на климатичната политика и трансферът на технологии към бедните страни.

Следващият, последен кръг от официалните предварителни преговори ще се състои в Бон, Германия, от 19 до 23 октомври. Самата конференция ще се проведе в парижкото предградие Бурже между 30 ноември и 11 декември.

Международната общност си постави през 2009 г. целта да ограничи повишаването на средната температура на Земята до 2 градуса по Целзий спрямо равнището отпреди Индустриалната революция.