Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна е изправена пред небивал приток на бежанци, призова днес Гърция да пази по-ефективно външните граници на Европейския съюз и поиска диалог с Турция, през която преминават голям брой мигранти от Сирия, предаде Франс прес.

"Гърция също трябва да поеме своите отговорности" в опазването на външните граници на ЕС, което в момента не е налице, заяви Меркел по време на конгрес на нейния консервативен Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин.

Голяма част от бежанците минават през Турция преди да предприемат рисковано пътуване до гръцките острови и така да влязат на територията на ЕС. Претоварените гръцки власти вече нямат време (или желание – б.р.) дори да регистрират тези бежанци, които продължават одисеята си към Сърбия, а после към Унгария по пътя към крайната си цел - Германия, припомня АФП.

Берлин, който очаква тази година рекордните 800 000 кандидати за убежище, настоява също за по-интензивен диалог с Турция за защитата на границите на ЕС. "Спешно трябва да засилим диалога с Анкара", заяви Меркел.

Канцлерът отново подчерта, че в Германия ще могат да останат единствено мигрантите, които се нуждаят от закрила, тъй като бягат от война или гонения.

Меркел въпреки всичко беше категорична, че приемането на десетките хиляди мигранти, които се бяха струпали в Унгария, е било правилното решение.