След референдума в Турция от 16 април и разширяването на президентските пълномощия, в южната ни съседка тече тиха революция – на Реджеп Ердоган му трябва едно поколение, формирано по негов образ и подобие, като то ще бъде радикализирано. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” журналистът Мехмед Юмер.

„На съвременна Турция под ръководството на Ердоган й е нужна нова идеология, но тази нова идеология не може да бъде подхранвана със строеж на магистрали (…) Всички послания на Ердоган от Гези през 2013 г. (мащабните антиправителствени протести, започнали като недоволство срещу унищожаването на парк – б.р.) не работят и той се нуждае от по-солидна подплата на политическия ислям”, посочи той.

Юмер отказа да коментира скандалното изказване на зам.-главния мюфтия Джелал Фаик в социалните мрежи, който осъди пуча от 2016 г. от името на „турския народ в България” и се изказа в подкрепа на „нашето правителство”, визирайки това в Анкара.

Журналистът отбеляза, че Главното мюфтийство не е излязло с официална позиция за годишнината и това може да е индивидуална инициатива на зам.-главния мюфтия.

Според него България не трябва да прибързва в оценките си, а да се придържа към позициите на ЕС и САЩ, където се намира главният заподозрян за опита за преврат от 2016 г. – Фетхуллах Гюлен. Юмер отбеляза, че експертни доклади са доказали, че е малка вероятността пучът да е бил организиран от духовника.