Лидерите на четирите най-големи македонски партии късно снощи се споразумяха предсрочните избори в страната да се проведат на 11 декември, предаде БТА. Решението слага край на проточилата се над 1 година политическа криза в западната ни съседка.

Споразумението предвижда да бъде съставено временно двупартийно правителство, чиято задача ще бъде да гарантира, че са налице условията за свободен и честен вот.

Служебният кабинет ще встъпи в длъжност 100 дни преди изборите.

Проевропейската социалдемократическа опозиция от СДСМ настоява вотът да се проведе само при ясни гаранции, че няма да бъде манипулиран и че държавата няма да оказва натиск на медиите. Управляващите от ВМРО-ДПМНЕ нямат против да се гласува веднага като обвиняват опонентите си, че бягат от изборите.

"На 11 декември няма да решаваме съдбата само на нашето поколение, а на много следващи поколения. Тези избори са референдум по въпроса искат ли гражданите да живеят в бедна и криминална държава или в богата правова държава", заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев.

На лидерската среща е било договорено Лулзим Хазири да бъде петият член на Временната комисия за наблюдение на медийното пространство, която също така ще работи до края на изборите. Вестник "Вечер" отбелязва, че днес трябва да се състави служебното правителство, а в петък то да бъде избрано в парламента.

"Това е голям ден за Македония. Най-накрая всички парламентарни партии постигнаха договор, че са изпълнени всички условия за организирането на честни, демократични и свободни избори", заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети след приключването на срещата на лидерите в Клуба на депутатите, пише "Утрински весник".