Мюсюлманската общност в Лондон, включително духовните лица, трябва да правят "значително повече", за да предотвратяват радикализирането на отделни нейни членове, заяви днес кметът на британската столица и един от най-популярните политици в страната Борис Джонсън, цитиран от ТАСС.

Според него инициативите за противодействие на екстремизма трябва да бъдат предлагани от "самите мюсюлмански лидери". Техните усилия, обаче, засега са неубедителни и те не успяват даобяснят на бъдещите терористи недопустимостта от насилие и проливане на кръв, отбеляза Джонсън.

"Аз много често се сблъсквам с представители на мюсюлманската интелигенция, които само търсят поводи да обвинят някого в ислямофобия. Обаче те и досега не могат достъпно да обяснят защо последователи именно на тази религия най-често тръгват по грешен път... Причината е, че духовните лидери насочват цялата си убедителна риторика на погрешен адрес", подчерта Джонсън.

Кметът на Лондон изказа и както винаги оригинално мнение за това какво тласка жителите на неговия град да отиват да воюват в Ирак или Сирия на страната на ислямистите. Според него радикалните религиозни идеи намират почва само "сред тези, които нямат успех сред жените".

Тяхната неспособност да установяват нормални отношения с жените ги кара да се чувства пълни неудачници и да мислят, че целият свят е против тях. "Това не са само мои предположения. По този въпрос има официален доклад на британското контраразузнаване МИ-5, казва Джонсън в интервю за таблоида "Сън", цитирано от АФП.

Ако се проучи психологическият портрет на терориста, то в него винаги изпъква ниската самооценка, умножена по зависимостта от порнографията и мастурбирането. На тези хора изобщо не им върви с жените и затова търсят отдушник в нещо по-достъпно, например в религиозния екстремизъм."