Салман Абеди – това е името на атентатора самоубиец, който отне живота на 22 души след концерт в Манчестър вчера вечерта, предаде „Ройтерс”, като се позова на американски високопоставени източници.

Абеди е роден през 1994 г., а родителите му са либийци, избягали от режима на Муамар Кадафи.

Според „Ройтерс” терористът е пътувал до Манчестър от Лондон с влак.

По-рано днес един мъж беше арестуван в южната част на града във връзка с атаката, текат и обиски.

„Ислямска държава” пое отговорност за кървавото нападение в зала Манчестър Арена на концерта на американската певица Ариана Гранде, която е на европейско турне.

Жертвите са главно деца и тинейджъри, много от загиналите тепърва ще се идентифицират.

Ранените са почти 60.

Загиналите

Приятелите описват 18-годишната Джорджина Каландър като "суперфенка на Ариана Гранде". Студентката по здравни и социални грижи туитва няколко часа преди концерта колко е развълнувана да види любимата си звезда на живо.

Каландър и Гранде се запознават преди две години на среща на изпълнителката с фенове. Тогава момичето пуска снимка с певицата в Инстаграм. 

Другата жертва е 8-годишната Сафи Русъс. Тя била на концерта с майка си и по-голямата си сестра, за които се смята, че са настанени в болница.

Полицията съобщи и трето име – това на 26 годишният Джон Аткинсън.

Родители отчаяно издирват децата си.

Тази вечер в Манчестър се организира бдение в памет на жертвите и в подкрепа на ранените.

Мнението на експерта

Насилието в Манчестър е начинът на терористите да покажат, че все още са силни. Това коментира в студиото на bTV Новините арабистът проф. Владимир Чуков.

Той посочи, че за пореден път британски гражданин се превръща в терорист - през март край Уестминстър това беше ямаец, преди 4 г. при нападението с мачете срещу войник - нигериец.

"Интеграцията не работи, стимулира радикализацията на определени прослойки на обществото", посочи той.