Франция се подготвя за много трудна и емоционална първа годишнина от атентатите от 13 ноември. Тогава 130 души загинаха, като 90 от тях в зала „Батаклан”. Как изглежда това място днес?

Тази вечер ще се състои и първият концерт в залата след нощта на терора. На сцената излиза Стинг заради силната му връзка с Франция. Голяма част от местата са запазени за близките на жертвите отпреди година.

Асма Гефини ежедневно работи с близките на загиналите и с оцелелите жертви от 13 ноември. Разказва ни, че много от тях изпитват ужас от утрешния ден, защото повтарят минута по минута всичко, което са правили точно преди година.

Снимка: Reuters

„Една година е нищо, дори съдът още не е свършил работата си”, казва Гефини.

Франция остава приоритетна цел за терористите от „Ислямска държава”. „Във всеки момент може да се случи отново, точно това е терорът – да се живее в непрекъснат стрес. Страхът е естествено усещане, но куражът също. Трябва кураж, за да се живее”, допълва Гефини.

Тази вечер в зала „Батаклан” ще се съберат стотици хора, които отказват да променят живота си от страх и в залата отново ще има рок.