Правосъдните органи в Испания допуснаха един от най-големите гафове, след като по погрешка освободиха холандски наркобарон милиардер.

Карим Буяхричан, за когото се твърди, че е един от лидерите на „Мокро Мафия“, беше арестуван в Марбея, Испания, през януари след 5-годишно разследване за пране на пари, предава Би Би Си.

Настъпва бюрократично объркване, след като Нидерландия отправя искане за екстрадицията му. По погрешка Буяхричан е освободен, след което изчезва безследно. Испанските власти вярват, че наркобаронът ще бъде открит, но той е в неизвестност вече 24 дни.

„Мокро Мафия“ управлява няколко от най-големите картели за кокаин в Европа. Смята се, че групата е внесла наркотици от Южна Америка в ЕС за милиарди евро през последните 15 години.

Твърди се, че използват огромните пристанища в Амстердам и Ротердам, за да внасят кокаин и да го разпространяват из континента, като същевременно ръководят операции за пране на пари в Европа, Близкия изток и Мароко.

46-годишният мъж беше един от най-издирваните престъпници в Европа и беше преследван от Интерпол поне от пет години. Смята се, че неговият брат Самир е основал на един от клоновете на „Мокро Мафия“, преди да бъде застрелян през 2014 г. Буяхричан наследява клона на брат си, а арестът му тази година успокои борбата за власт между конкуриращи се фракции на престъпната организация.

След като научава за задържането му, Нидерландия изпраща искане за екстрадицията му. Това първоначално е одобрено от национален съд в Мадрид, но местният съд в Малага, където наркобаронът е задържан, настоява той да бъде съден в Испания.

На 22 февруари съдът в Малага приема жалба, подадена от адвокатите на Буяхричан, и нарежда той да бъде освободен под гаранция от 50 000 евро, докато очаква екстрадицията си.

Според съдиите е имало вероятност мъжът да избяга, но решават, че като му вземат паспорта и като го задължат да се регистрира в съда на всеки 15 дни, това ще бъде достатъчна мярка. Буяхричан спазвал това решение и се явявал редовно до 1 април, след което изчезнал.

Испанското министерство на правосъдието отказа да коментира бюрократичното объркване, а от офиса на главния прокурор на Нидерландия обясниха, че не им е известно защо Буяхричан е бил пуснат от ареста под гаранция.