Най-малко 17 военнослужещи бяха убити днес при нападение на терористи над позиция на пехотния батальон на индийската армия в щата Джаму и Кашмир в Северна Индия, съобщи телевизия Ен Ди Ти Ви, цитирана от ТАСС.

Над 20 войници са ранени при нападението, от тях най-малко 12 са в тежко състояние и са откарани в болница в столицата на щата Сринагар.

Атаката е извършена рано тази сутрин в град Ури (област Барамула), по предварителни данни може да е дело на бунтовници, попаднали на индийска територия от съседен Пакистан. Няколко казарми са пламнали на фона на престрелка. Според различни източници са убити най-малко четирима терористи, които са проникнали в сградите на батальона.

Това е най-кървавата терористична атака срещу индийски военни за последните няколко години, отбеляза телевизионният канал.

В Джаму и Кашмир, единствения индийски щат с преобладаващо мюсюлманско население, напрегнатата обстановка продължава от два месеца. На 8 юли индийските сили за сигурност ликвидираха един от лидерите на сепаратистката групировка "Хизбул Муджахидийн" Бурхан Музафар Вани и в щата избухнаха масови безредици, при които загинаха около 80 души и пострадаха около 10 000 души, припомня ТАСС.