Споразумението за иранската ядрена програма ще позволи на Техеран, чрез милиардите долари, получени вследствие на вдигането на санкциите, да финансира тероризъм по целия свят, предупреди вчера в Италия израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес.

Иран ще получи стотици милиарди долари благодарение на инвестициите след вдигането на санкциите да финансира политиката си на агресия и тероризъм в Близкия Изток, Северна Африка и на други места, каза Нетаняху, който се срещна във Флоренция с италианския премиер Матео Ренци.

Нетаняху постави на една плоскост заплахата, която представляват организацията „Ислямска държава” и иранската ядрена програма, като все пак според него втората е по-сериозна.

Варварството на ИД прикова вниманието на света с основание, но аз смятам, че има една по-сериозна заплаха, създадена от една друга ислямска държава, Ислямската държава Иран, и по-специално продължаващата й ядрена програма, заяви израелският премиер.

Израел не е против иранска ядрена програма за мирни цели, но споразумението от Лозана от 14 юли между Техеран и шестте световни сили ще позволи на Иран да запази и разшири една заплашителна инфраструктура, напълно безполезна за граждански ядрени цели, но напълно необходима за производство на ядрени оръжия, подчерта Нетаняху