Президентът на САЩ Барак Обама обеща солидарност с арменците, но не назова "геноцид" събитията от преди сто години в Османската империя, съобщава Асошиейтед прес. Това вдигна на протест хиляди етнически арменци, както и симпатизиращи на каузата им.

В изявлението си Обама каза, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото.

Президентът изтъкна още, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило. По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв.

Като президент обаче той избягва това определение, преди всичко заради Турция, ключов партньор на Вашингтон и съюзник от НАТО, която твърдо се противопоставя на тезата за геноцид.

Въпреки това, външното министерство в Анкара, излезе с остра декларация срещу американския президент.

„Отхвърляме всякакво дискриминационно и пристрастно понятие, формулирано от правосъдието”, се казва в изявлението, което определя гледната точка на Обама като „едностранчива”.