„Не е имало договорка (с Унгария). Ние ги принудихме, като им изпратихме хора. Смятаме да продължаваме да го правим”, коментира ситуацията министър-председателят на Словения Зоран Миланович пред репортери в североизточния град Бели Манастир в събота, цитиран от Ройтерс.

Съобщението идва в момент на засилващи се разделения и противоречия сред европейските страни в най-голямата миграционна криза за последните няколко десетилетия.

Над 20 хиляди мигранти, много, от които идват от Сирия, влязоха в Хърватия от вторник насам, след като Унгария затвори пътя на мигрантите към Европейския съюз като прегради южната граница със Сърбия с метална ограда, сълзотворен газ и водни струи. По-рано тази седмица хърватският министър-председател Зоран Миланович обяви, че ще предостави на чужденците храна, вода и медицински грижи и няма да препречва пътя им към Западна Европа.

През последните дни Будапеща и Загреб нееднократно размениха обвинения в некоректно пренасочване на потоците от мигранти. Експерти коментират, че ситуацията между двете централноевропейски държави е показателна за отношението на страните членки на Европейския съюз, които са негативно настроени към стотиците хиляди мигранти, които всячески се опитват да преминат границите им.

Очаква се на среща на европейските лидери на 23 септември да се дискутира разпределянето на 120 хиляди души из страните членки. Много е вероятно подобно разпределение да се окаже недостатъчно, тъй като средно по седем хиляди души навлизат в Европа през Балканския полуостров всеки ден.

По данни на Унгария, повече от осем хиляди души са влезли през границата ѝ с Хърватия с автобуси и влакове само в петък. Очакванията са за още повече новопристигнали мигранти в събота.

Междувременно стана ясно, че Унгария завърши строежа на ограда от бодлива тел, обхващаща 41 километра от границата със Хърватия, за да спре притока на мигранти, искащи да достигнат Западна и Северна Европа, съобщи говорител на унгарското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес. Останалата част от 330-километровата граница между двете страни преминава по трудната за пресичане река Драва.

Будапеща има намерение да затвори и част от източната си граница с Румъния.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия