Мъж предизвика хаос на предизборна среща на Доналд Тръмп в Дейтън, щата Охайо, като прескочи оградите и се опита да се качи на подиума при милиардера.

Охраната на Тръмп обаче реагира бързо, повали мъжа на земята и образува плътен кордон около кандидата за президентска номинация на републиканците.

Мотивите на нарушителя се изясняват и го очаква обвинение.

Впоследствие бизнесменът обяви, че той вероятно е свързан с „Ислямска държава“.

„Специалните служби свършиха, за да възпрат маниака, който нахлу на сцената. Той е свързан с ИД. Трябва да е в затвора“, написа Тръмп в „Туитър“.


Малко след това в Кливланд охранители трябваше да ескортират до изхода група протестиращи, опитали се да нарушат спокойствието по време на реч на Тръмп.

Милиардерът обвини протестиращите, че са хора на Бърни Сандърс, претендента за демократическата президентска номинация. От предизборната кампания на Сандърс отрекоха да имат нещо общо с инцидентите.

Всичко това се случва часове след като Тръмп отмени от „съображения за сигурност“ свой митинг в Университета на Илинойс в Чикаго, на който се стигна до ожесточени сблъсъци между протестиращи и негови привърженици.

Снимка: EPA

От екипа на Тръмп съобщиха, че проявата все пак ще се състои, но не уточниха кога.

Снимка: EPA

Първичните избори на републиканците в Илинойс са във вторник.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама призова кандидатите за Белия дом да не допускат „обиди и подигравки като в училищния двор“, „насилие“ и „разделения, основани на расата или религията“, предаде АФП.

Обама допълни, че Америка е в добро състояние, за разлика от многократните твърдения на Тръмп.

Кандидатът за президентска номинация на демократите Хилари Клинтън отиде по-далеч, като обвини Тръмп в „грозна и разединяваща реторика“.

Милиардерът републиканец стана обект на критики заради пламенната си реторика, която според противниците му поражда напрежение. В речите си той се изказа против мексиканците и мюсюлманите.