По време на срещата в понеделник между представители на работещите в чистотата и гръцкия вътрешен министър Панос Скорлетис не се постигна компромис.

В резултат на това грамади неприбран боклук ще останат по улиците на Атина и други градове в цяла Гърция на фона на чувствително повишение на температурите, което се очаква да продължи и в четвъртък.

Здравните власти предупредиха за сериозна опасност от болести. От туристическия бранш също се обявиха за бързо решаване на конфликта, защото влияе негативно на броя на посетителите в южната ни съседка.

Снимка: Reuters

Искането на синдикатите е работниците на временен договор да станат постоянни общински служители. В противен случай заплашват, че стачката им ще продължи за неопределено време. Досега се предвиждаше тя да е до четвъртък.

Аргументът за отказа на Скорлетис е, че представеното законодателно предложение няма правно основание, след решение на Сметната палата. То гласи, че подновяването на договорите за ограничен срок е противоконституционно.

Министърът предложи да внесе изменение в парламента, което да позволи окончателно осеммесечно удължаване на договорите и след това да продължи да назначава около 2500 човека чрез Висшия съвет за избор на граждански персонал, ако общинските бюджети го позволяват.

"Ако не приемат предложението, те проправят пътя за онези сили, които искат да поръчат събирането на отпадъци на частни компании", каза той.

Говорителят на синдикатите – Никос Тракас обвини министъра, че иска да приватизира общинския сектор за почистване, оставяйки 10 000 души без работа и призова за среща на федерацията с премиера Алексис Ципрас.

"В четвъртък ще имаме национален митинг и ще отидем до имението Максимос. Искаме правителството да реши проблема ни. Гражданите са с нас. Продължаваме борбата”, каза Трака пред журналисти.

По-рано сутринта напрежението ескалира по време на протестното шествие на работниците. Те се събраха на площад Карайскакис в централната част на Атина и тръгнаха към сградата на вътрешното министерство.

Група протестиращи се опита да нахлуе в помещенията, но се сблъскаха с полицията. Работниците хвърляха бутилки за вода и чаши за кафе на входа на сградата.