Европейската централна банка затегна още повече кранчето за гръцките банки. Те и днес осъмнаха затворени.

Контролът върху капиталите остава поне още 2 дни, въпреки че банковата ваканция беше обявена до 6-и включително. Играта на нерви между Гърция и кредиторите продължава.

В Брюксел гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да предложи сам конкретни реформи, които да намалят разходите на Гърция или пък да увеличат приходите, така че страната да може да си плаща.

„Решихме да удължим банковата ваканция с още два дни до сряда. Ако Европейската централна банка промени подхода си, и ние сме в готовност да реагираме според евентуална нова ситуация”, заяви Лука Кастели - директор на Асоциацията на гръцките банки.

В Атина хората продължават да се редят пред банкоматите. Заговори се, че парите ще стигнат само до днес, а и че повечето машини били заредени с само 50-еврови банкноти.

Гърците се изнервят от несигурността.

Без проблеми обаче плащат по електронен път, което засега ги успокоява, в почти всички магазини има терминали за плащане с карти.

След час в Брюксел започва срещата на финансовите министри от еврозоната. Пред Европарламента в Страсбург председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че изхвърлянето на Гърция от еврозоната и ЕС не е нещо, което Комисията иска.

Водещите финансови министри от еврогрупата обаче да категорични Гърция трябва да направи тежки реформи и да гарантира, че има политическа воля за това.

Срещата на върха в еврозоната започва довечера. Въпреки тежките консултации обаче председателят на Еврокомисията заяви, че не очаква решение тази вечер, тъй като това би бил опростен погрешен отговор.