Германски военни ще обучават членове на язидското малцинство да се бият срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, съобщи германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

"От днес Бундесверът ще обучава язидски батальони в засегнатите от кризата райони, за да си върнат територии, отнети им от "Ислямска държава", каза Лайен, уточнявайки, че обучението е организирано в координация с кюрдските сили пешмерга.

Джихадистката групировка, завладяла през 2014 г. обширни територии в Северен и Западен Ирак и Източна Сирия, смята язидите, чиито вярвания съчетават елементи от различни религии, за неверници. Десетки хиляди хора избягаха от контролирания от кюрдите Северен Ирак, след като бойците от ИД превзеха населената с язиди област Синджар.

Хиляди язиди бяха отвлечени, като се твърди, че мъжете са били избити или принудени да приемат исляма, а жените и децата са превърнати в роби на групировката. Жителите на арабските села край Синджар се оплакват от нападения на язидски милиции, откакто районът беше отвоюван от ИД.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" съобщи, че по-рано тази година членове на язидското опълчение са опожарили две села в района, при което са загинали 21 местни жители.