Германия не бива да се огъва пред заплахите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че няма да изпълнява сделката с Европейския съюз за ограничаване на миграцията към Европа, заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от ДПА.

По силата на тази сделка в замяна Турция иска нейните граждани да влизат без визи в Европейския съюз. За да стане това обаче, ЕС иска Турция да реформира законите за борба с тероризма, използвани като оправдание за репресии срещу медиите и опозицията.

Ердоган заяви през седмицата, че турският парламент ще отхвърли споразумението за миграцията, ако не бъде изпълнено искането за отпадане на визите.

"Ако условията за визова либерализация не бъдат изпълнени, няма да има визова либерализация. В политиката не бива да има огъване пред заплахи", каза де Мезиер.

В същия дух се изказа днес и министърът на правосъдието Хайко Маас: "Няма да се поддадем на изнудване. Ердоган може да заплашва колкото иска".

Междувременно, в интервю за австрийското радио, цитирано днес от неделния брой на вестник "Курир" министърът на външните работи Себастиан Курц изразява опасения, че Европейският съюз би изпаднал в опасна зависимост от турската държава, в случай че се уповава единствено на сделката за бежанците.

Той е привърженик на тезата, че страните от ЕС трябва да пазят границите си със собствени сили.