Демократичният ред в Турция трябва да бъде уважаван. Трябва да се направи всичко, за да се запази живота на хората – това написа в социалните мрежи говорителят на федералното правителство Щефан Зайберт.

Той също информира, че германският канцлер Ангела Меркел е в контакт с външния министър Щайнмайер, както и с вицепремиера Зигмунд Габриел, и следят ситуацията в Турция.

През последните месеци отношенията между Анкара и Берлин се затоплиха и Германия изигра съществена роля за постигане на споразумението между ЕС и Турция по бежанския въпрос.

От началото на кризата германският канцлер Анкела Меркел няколко пъти посети южната ни съседка и многократно подчерта, че Германия и Турция са в тесни приятелски връзки, а Турция е и партньор в НАТО, води преговорите и за членство в ЕС.

Основните критики са съм правосъдната система в Турция, която Берлин настоява да бъде също така независима, както и да се зачита свободата на словото и  медиите.

Преди три месеца една сатира, която осмива политиката на Ердоган, беше излъчена по обществената телевизия ZDF. Това предизвика дипломатически скандал между Берлин и Анкара.

Германското правителство удовлетвори желанието на Анкара да бъде проверено дали сатирикът Ян Бьомерман е нарушил закона и дали е обидил турския президент. Това предизвика бурна обществена реакция и протести във Федералната република.

Най-голямата чуждестранна общност в Германия е турската. Тук живеят 1, 5 млн. турски граждани, но много с турски произход не попадат в тази статистика, защото са второ или трето поколение мигранти.

Германските авиокомпании отмениха съботните си полети от и до Турция по направленията Мюнхен, Франкфурт, Истанбул и Анкара, както и до турските курорти Бодрум Измир и Анталия.

В голяма част от федералните провинции в момента е и лятна ваканция и много от тези турските граждани се завръщат в родината си.