Строителството на газопровода „Южен поток” върви по план. Това заяви на пресконференция Владимир Марков, който отговаря за комуникацията между руския енергиен гигант „Газпром” и властите в Москва, съобщават местните медии.

„Строителството на „Южен поток” всеки ден се осъществява планомерно и с малки отклонения от графика, газопроводът ще бъде завършен съгласно плановете”, подчерта Марков.

По думите му изграждането на морския участък ще започне с месец по-късно от предварителните разчети – на 15 декември т.г., но западните санкции няма да повлияят на работата. Марков допълни, че предварителната подготовка за строежа на територията на Русия не изостава от плана.

Проектът на „Газпром” трябва да бъде завършен през 2018 г., като с него се заобикаля Украйна. Именно около морската му част у нас избухна скандал, след като се появиха съмнения, че под натиск от руската компания български депутати са внесли законови промени, с които трасето на територията на Черно море се изключва от правото на ЕС.

„Южен поток” беше блокиран от Еврокомисията с мотива, че не съответства на разпоредбите на Третия енергиен пакет – и като разпределение на собствеността, и като възможност за достъп на трети страни до инфраструктурата.

„Газпром” не отрича това, но настоява за изключение от европравилата, каквото има за „Северен поток”.