Все още няма официално решение за Гърция след втора тежка нощ на преговори в Брюксел. Лидерите на страните от Еврозоната искат да оставят Гърция в паричния съюз, но не могат да се разберат при какви и условия ще предоставят трети спасителен пакет. А той вече се оценява на нови над 80 милиарда евро.

Така Гърция остава в Еврозоната - поне до сряда. Тогава изтича срокът за законодателни промени, които да гарантират реформи - съкращаване на разходите за пенсии и приемането на нов граждански процесуален кодекс.

В решението на Еврогрупата на финансовите министри, което изтече вчера, е записано, че Атина трябва първо да прокара през парламента законите, за да гарантира реформите за икономии, а след това да се върнат и на масата за преговори. В противен случай остава сценарият за изваждане на Гърция от еврото.

Много анализатори определят исканията за неизпълними, заради твърде краткия срок - едва до сряда. Според предложенията, ако Гърция не ускори приватизацията, тя трябва са предаде активи на стойност над 50 млрд. евро на институции от Еврозоната, за да бъдат приватизирани. Според "Гардиън" това би било огромна загуба на суверенитет, дори за държава, която е била строго контролирана от МВФ, ЕЦБ и ЕС през повечето време от последните пет години.

Междувременно AFP, позовавайки се на свой източник, съобщи, че лидерите на Гърция, Германия, Франция и ЕС са постигнали компромис по помощта за Атина на продължилите цяла нощ преговори. Днес той ще бъде представен пред останалите страни от Еврозоната.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са изготвили предложение в кулоарите на извънредната среща на 19-те страни в еврозоната, съобщава източникът.