Френският премиер Манюел Валс ще обяви днес кандидатурата си за президентските избори през 2017 г., предаде Франс прес, като се позова на информация от кабинета му.

Премиерът ще направи изявление в 18,30 ч. (19,30 ч. наше време) в кметството на Еври, предградие на Париж, където е бил кмет, се казва в изявление на канцеларията му.

Ходът на Валс беше очакван, след като в четвъртък президентът Франсоа Оланд обяви, че се отказва от надпреварата за втори мандат.

Днес държавният глава и Валс ще се срещнат като всеки понеделник на обяд в Елисейския дворец и ще обсъдят вероятното напускане на премиера, който бе назначен на този пост през март 2014 г.

Според публикувана от в. „Журнал дю диманш” анкета премиерът е предпочитаната личност за кандидат-президент от Социалистическата партия.

На 22 и 29 януари ще се състоят организирани от Социалистическата партия първични избори.

След това пътят пред кандидата на социалистите остава осеян с препятствия, защото той може да се окаже притиснат между лидера на радикалната левица Жан-Люк Меланшон и заелия по-центристка позиция бивш министър на икономиката Еманюел Макрон.

И двамата отказват да се явят на първичните избори, отбелязва АФП.

Източници от обкръжението на Манюел Валс са уверени, че той ще подаде оставка от премиерския пост, за да се съсредоточи върху президентската си кандидатура.

Сред вероятните му приемници се споменават няколко министри – на вътрешните работи Бернар Казньов, на отбраната Жан-Ив льо Дриан, на земеделието Стефан льо Фол, на здравеопазването Марисол Турен или на образованието Нажат Вало-Белкасем.

Левицата обаче е в изключително тежко състояние след мандата на Франсоа Оланд, който е с рекордно нисък рейтинг.

Според проучванията на избирателните нагласи на втория тур на президентските избори през май ще се класират кандидатът на десницата Франсоа Фийон и лидерката на крайната десница Марин льо Пен, отбелязва Франс прес.