Спирането на строежа на „Южен поток” е провал за Путин. В коментар „Файненшъл таймс” посочва след вчерашните реакции на новината, че Русия е изгубила мощен политически инструмент.

Анализатори в Брюксел са категорични, че високата цена на „Южен поток” е отказала руската страна да продължи строежа. Освен това цените на петрола и природния газ падат, което ще доведе до трудна възвръщаемост на инвестициите от 50 милиарда долара.

Твърдението, че Русия ще насочи транзита си към Турция също е подвеждащо, защото турският пазар не е достатъчно голям клиент, в сравнение с Европа, коментира ФТ. В политически план Кремъл ще трябва да продължи да се съобразява с Украйна за транзитирането на газ за европейските си клиенти.

Съобщението на руския президент Владимир Путин, че спира планирания газопровод „Южен поток” на стойност 50 милиарда долара предизвика смес от изненада, облекчение и учудване в страните, зависещи от руския газ в Централна и Източна Европа, коментира и БиБиСи.

Критиците на Русия от дълго време твърдят, че паралелно с ядрената експанзия газопроводите са „дългата ръка на Кремъл”, откриваща пътя за политическо и икономическо влияние. Така че това решение е драматична промяна в насоката.

„Спирането на „Южен поток” беше направено по икономически причини, скрити зад политическо обяснение”, заяви Андрей Турин от украинската ядрена компания „Енергоатом”.

„Защо да се харчат толкова пари за създаването на алтернативни маршрути за снабдяване със същия газ? В момент на ниски и намаляващи цени на петрола защо да се харчи толкова много за проект, който не е необходим на Европа”, попита той.

Украинците също така отбелязват допълнителните разходи за Русия от анексирането на Крим и последиците от санкциите на ЕС и САЩ заради руската подкрепа за сепаратистите от Източна Украйна.

Привърженици на по-диверсифицирани газови доставки, освобождаващи Европа от зависимостта й от руски газ, се надяват, че спирането на „Южен поток” ще ускори напредъка към обща енергийна политика на ЕС. Повечето газопроводи бяха изградени по времето на СССР от Изток до Запад, коментира БиБиСи.

България е виновна според руската преса

Руската преса от своя страна подчертава липсата на отговор от „Газпром”, какво смята да прави компанията с вече подписаните договори за доставка на газ по Южен поток.

Според „Комерсант” новият вариант за морски газопровод с капацитет от 63 милиарда куб.м., който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море, ще позволи на Москва да се откаже от услугите на Украйна при доставката на „синьо гориво” за Турция и Гърция, а може би и за България.

Решението на българското правителство постави „Газпром” в тежка ситуация, защото всички подготвителни работа за започването на строителството на газопровода по дъното на Черно море вече бяха извършени, тръбите за първата отсечка са произведени и частично доставени във Варна, където вече ги очакваше специалният кораб, който трябваше да се включи в морското строителство, пише руското издание.