След брекзит:
Европейската агенция по лекарствата се мести в Амстердам, а Европейският банков орган – в Париж
София също бе кандидат за домакин на ЕМА, но отпадна още при първото гласуване
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 14
    1
ЕМА
Снимка: Reuters

След брекзит Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще се премести от Лондон в Амстердам, а Европейският банков орган – в Париж, реши днес Съветът на ЕС.

И в двата случая домакинът беше определен след гласуване в три кръга, като последното завърши с реми, което наложи решението да бъде взето с жребий.

ЕМА
Снимка: Reuters

София също бе кандидат за домакин на ЕМА, но отпадна заедно с повечето от останалите кандидати при първото гласуване.

Рекламният ни клип на България: София е в Мордор, но не развъждаме оркиВидео с тези твърдения рекламира столицата ни като възможно седалище на Европейската агенция по лекарствата

Във втори кръг се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген, като тогава отпадна датската столица. В третия кръг шансът определи Амстердам за победител.

ЕК: България е пропуснала ключови моменти в кандидатурата си за домакин на ЕМАТова не е окончателно класиране, очаква се решението да бъде взето от Съвета на ЕС вероятно през ноември

В надпреварата за домакин на Европейския банков орган днес Париж и Дъблин получиха еднакъв брой гласове след трите кръга гласуване, в които участваха министри от 27-те държави членки, оставащи в ЕС след брекзит.

Европейския банков орган
Снимка: Reuters

Затова се наложи победителят да бъде определен на случаен принцип и естонският председател на срещата изтегли името на френската столица, посочиха дипломатически източници.

Използвани са материали на БТА
  • 14
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре