Средства от европейските фондове могат да се използват от страните членки на ЕС, за да улеснят интеграцията на мигранти, посочиха днес от ЕК при представянето на нови насоки към националните власти, предаде БТА.

Държавите в ЕС разполагат с множество възможности за европейско финансиране на различни проекти в областта на приобщаването - от предоставяне на езикови курсове и здравни грижи при пристигането на мигрантите, до помощ за намирането на работа, дом и място в обществото, се посочва в съобщението на ЕК.

Въпреки че приобщаването е преди всичко в ръцете на държавите в ЕС, съществуват мерки за насърчаване на европейско равнище. Тези мерки включват целево финансиране и възможности, предназначени за общественото и икономическото сближаване между държавите. За целта ще има и пренасочване на средства за новите цели.

В областта на образованието, например, могат да бъдат използвани различни фондове на ЕС и училищата да станат по-малко дискриминиращи, отбелязва комисията. За осигуряването на достъпна среда могат да бъдат използвани средства от Европейския фонд за регионално развитие.

Европейският социален фонд и фондът "Убежище, миграция и приобщаване" могат да помогнат преподавателите да преминат обучение за борба с отпадането от училище, а Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се може да предоставя материална подкрепа за учениците, се допълва в предложенията.