По молба на Франция ЕС днес задейства за първи път текст от договора за Общността, свързан със съвместната защита, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от БТА. Това е най-вече политически акт, поясни френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

Задействаният чл. 42.7 от Договора за ЕС разглежда случаите, когато държава от Общността е станала жертва на въоръжено нападение. Предвижда се, че в такива случаи останалите държави от ЕС имат задължението да окажат съдействие с всички възможни средства на тяхно разположение.

Сътрудничеството в тази посока следва да се извършва чрез НАТО. Предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.

Според клаузата за солидарност държавите от ЕС действат заедно в случай на терористично нападение или при бедствие, причинено от човешка намеса. Предвижда се ЕС да мобилизира всякакви средства, включително военни, за да предотврати терористично нападение; за да предпази демократичните институции; за да подкрепи властите на държавата, станала жертва на терористичен удар, когато това бъде по искане на тези власти.

Днешното решение е взето единодушно на заседанието на Съвета на ЕС по отбрана, уточни Могерини. По нейните думи предстои Франция да уточни от какво има нужда и да договори помощта с отделните държави от ЕС.

Министър Льо Дриан изрази благодарност за бързата реакция на своите колеги, тъй като искането е било отправено вчера следобед от президента Франсоа Оланд и е получило единодушна подкрепа само часове по-късно.

Париж все още не иска реакция от НАТО

Франция не е поискала от НАТО задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Този текст от договора посочва, че въоръжено нападение срещу една или повече държави от НАТО ще се разглежда като нападение срещу всички от алианса и при такова нападение ще се окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни с незабавни действия, включително с използването на въоръжени сили.

Държавите от ЕС и НАТО подкрепят Франция, много от тях предложиха помощ. Държави от НАТО са основни участници в коалицията срещу "Ислямска държава" (ИДИЛ), отбеляза Столтенберг.

Той призова Русия да се присъедини към усилията за постигането на политическо решение в Сирия и за борба с ИДИЛ, а не в полза на режима на президента Башар Асад. По неговите думи Русия може да играе конструктивна роля в Сирия, но досега военната намеса на Москва там не е насочена достатъчно към "Ислямска държава".

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел