Франция поиска военна помощ от останалите страни в Евросъюза за операциите си срещу "Ислямска държава". Министърът на отбраната Ив льо Дриан заяви пред своите колеги в Брюксел, че страната му не може да бъде единственият актьор на тази сцена.

Във френската столица пристигна американският държавен секретар Джон Кери, който ще обсъди общи действия срещу терористичната заплаха с президента Франсоа Оланд.

Тази нощ френската полиция извърши над 120 обиска в квартири на предполагаеми терористи, като под домашен арест са поставени над 100 човека. Най-големият удар на френските власти е може би в арабския квартал "Бубини", където местните власти предполагат, че терористите са били настанени седмица преди кървавия петък 13-и. В една от квартирите са намерени множество телефонни СИМ карти и се предполага, че именно в нея са сглобени бомбите, избухнали в сърцето на френската столица.

Междувременно всички в Париж очакват срещата на държавния секретар на САЩ Джон Кери с френския президент Франсоа Оланд. Ето какво каза Кери вчера вечерта:

"Това не е сблъсък на цивилизации. Терористите обявиха война на цивилизацията като цяло. Те убиват язиди, защото са язиди, убиват християни, защото са християни, убиват шиити, защото са шиити и така нататък. Те изнасилват, измъчват, грабят, все в името на аллах. Всъщност те са психопатични чудовища и в тях няма нищо, нищо цивилизовано".

Френската столица бавно се връща към нормалния си ритъм на живот. Вчера бяха възобновени масовите мероприятия - концерти и събирания в Париж. Вчера беше отворен и булевард "Волтер", на който се намира концертната зала „Батаклан”.