Европейският съюз свиква спешна среща на върха в четвъртък за нелегалната имиграция. Лидерите на 28-те ще се съберат, за да обсъдят проблема с наплива на бежанци от Африка и Близкия изток.

Само за последната седмица над 1500 души, търсещи по-добър живот в Европа, загинаха във водите на Средиземно море.

След последната трагедия миналата нощ, когато се удавиха близо 700 души, външните министри на Евросъюза се събраха на извънредна среща в Люксембург. В нея участваха и много министри на вътрешните работи и беше изработен план от 10 точки за трайно решение на проблема.

Те включват мерки за унищожаване на корабите на трафикантите, по-бързо и ефективно връщане на потенциално опасните мигранти, възможности останалите да намерят дом, засилено сътрудничество със съседките на Либия в Африка и др.

„Ситуацията в Средиземно море е драматична. Това повече не може да продължава. Не можем да приемем, че стотици хора загиват в опит да достигнат до бреговете на Европа”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Върховният представител на ООН за човешките права принц Заид Раад ал-Хусейн нарече Средиземно море „Най-голямото гробище” и обвини за това коравосърдечната политика на Европейския съюз.

За генералния секретар на ООН смъртта на стотици хиляди хора по света и на стотици имигранти край бреговете на Либия трябва да събуди световната съвест.

„Средиземно море бързо се превръща в море на смъртта за много имигранти. Само за изминалата година там са се удавили два пъти повече хора, отколкото на Титаник”, подчерта Бан-ки Мун.

Новите мерки на Евросъюза предвиждат както разширяване на спасителните операции в Средиземно море, така и действия за по-бързо депортиране на нелегалните имигранти.