Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че подкрепяните от Анкара сирийски бойци са установили „пълен“ контрол над центъра на сирийския град Африн, крайната цел на почти двумесечно настъпление срещу сирийските кюрдски милиции, предаде АП.

Ердоган каза, че турското знаме и знамето на сирийската опозиция се развяват над града, контролиран досега от кюрдските милиции, известни като Сили за защита на народа.

„Много от терористите вече бягат“, заяви Ердоган.

Той сравни завземането на Африн с епичните боеве за Чанаккале през 1915 г., когато турската армия постига победа срещу обединените сили на Великобритания и съюзниците, считана за възраждане на турската нация.

„На 58-ия ден от започването на операция „Маслинова клонка“ завзехме Африн от терористите. Победата, която постигнахме сега на нашите граници, освобождавайки Африн от терористите, има същото значение като победата, която постигнахме преди 103 години край Чанаккале. Турското знаме свободно се развява там“, заяви турският президент.

Турската армия съобщи, че нейните сили сега проверяват града за мини и експлозиви. Армията публикува и видеоматериал, показващ войник, който държи турското знаме, и мъж, развяващ флага на сирийската опозиция на балкона на сградата на градската администрация, а на улицата е спрян танк.

Кюрдската представителка Хадия Юсеф обаче заяви за АП, че Силите за защита на народа не са избягали от града, но евакуират цивилни заради „кланетата“. Тя каза, че сраженията в града още продължават.

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права също съобщи, че турската армия и съюзените с нея сирийски бунтовници са завзели половината от града и още продължават ожесточени престрелки.

Турция смята кюрдските сили в Африн за терористи заради връзките им с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.

Силите за защита на народа бяха ключов съюзник на САЩ в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ и завзеха големи територии в северната и източната част на Сирия с помощта на въздушните удари на коалицията.

Ердоган обаче многократно заявява, че Турция, която е съюзничка в НАТО, няма да позволи „терористичен коридор“ покрай своите граници.

Така на 20 януари Анкара предприе операция „Маслинова клонка“ срещу Африн и неговите околности. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права близо 200 хил. души са избягали от района през последните дни, а турски самолети са обстрелвали болница в Африн в петък, като са убили десетки хора. Турската армия отхвърля обвиненията.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че операцията „Маслинова клонка“ не е приключила. „Тя ще завърши, когато в Африн настъпи мир и жителите започнат да живеят спокойно и без страх от терора“, каза Боздаг.