Еманюел Макрон ще обяви номинацията си за премиер на Франция в първия си ден като държавен глава. По-късно той ще замине за Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.

Това ще бъде е първото посещение в чужбина на новия френски държавен глава. Целта на визитата е да подчертае значението на отношенията между Париж и Берлин за рестартирането на европейския проект, заяви негов сътрудник. Ще се търси германското сътрудничество по няколко приоритета като сигурност, икономика, инвестиции и социална защита.

Снимка: Reuters

Вчера 39-годишният Макрон пое властта от предишния президент Франсоа Оланд по време на церемония в Елисейския дворец. Най-младият френски президент досега обеща да убеди обществото, че „могъществото на Франция не запада” и че страната е на прага на голям ренесанс.

Той подчерта и особеното значение на действията на Франция за засилване на европейското сътрудничество. По думите му Европейският съюз трябва да стане „по-ефективен, по-демократичен, по-политически, тъй като той е инструмент на нашата сила и нашия суверенитет”.