Консерваторите остават най-голямата партия в британския парламент, но без мнозинство. Мнозинство обаче няма да имат и лейбъристите. Това е доста противоречива ситуация в британската политика, а самите британци традиционно не приемат добре идеята за коалиционно правителство, коментират експерти.

Това е бедствие за Тереза Мей и е много лош резултат за Шотландската национална партия. Няма ясно мнозинство и влизаме в период на политически хаос. Не мога да кажа какво ще се случи след това”, коментира проф. Иън Бек, експерт по правителствени политики.

Консерваторите губят 13 места и в новия парламент ще имат само 318 депутати, Шотландската национална партия също губи много места – 21, докато лейбъристите и либералдемократите увеличават броя на депутатите си – първите с 29, а вторите – с 5.

„Брекзит ще зависи от това каква коалиция ще управлява (…) В крайна сметка ще има коалиция. Британската система винаги излъчва правителство. Не забравяйте – през 2010 г. британското правителство беше формирано за пет дни, за разлика от белгийците – за 550, или германците, на които им отне три месеца”, казва още той. 

„Мисля, че това ще е фатално за премиерското място на Тереза Мей. Това, което тя очакваше, беше в рамките на 10 дни да започне преговорите с ЕС. А това може да се подложи на съмнение сега”, казва пък Сара Хобот, експерт по въпросите на брекзит.

Снимка: EPA

„Мей нарече тези избори „вот за брекзит”, но истината е, че те не бяха толкова за брекзита. Причината е, че лейбъристите и консерваторите имаха доста подобни позиции за излизането на Великобритания от ЕС. И двете партии казаха, че ще се съобразят с волята на народа на референдума, че ще напуснат ЕС, и двете казаха, че ще напуснат единния европейски пазар, защото това се изискваше в замяна на ограничението на свободата на движение на хора. Така че в този смисъл основната позиция на Великобритания се е променила. Брекзит ще се случи. Това предполагат всички, а всяко правителство иска да преговаря.

Въпросът е как ще могат да се споразумеят в преговорите за бъдеща търговска сделка. ЕС казва: „Първо трябва да уредите нещата с бюджета, с правата на гражданите, с гражданите на ЕС във Великобритания и гражданите на Великобритания в ЕС и тогава може да говорим за бъдещи търговски връзки. Но колкото повече се отлага, толкова по-трудно ще е на Великобритания да осигури бъдещо търговско споразумение”, добавя тя.

„Политическо бедствие” е може би прекалено силно казано
, но разбира се, това създава повече несигурност за страната, която вече е в състояние на несигурност заради брекзит. Голямото, фундаментално, решение да напусне ЕС след 43 години създава много несигурност, пазарите не го харесват, бизнесът не го харесва, гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, не го харесват. И сега ще се прибави и нестабилността в политическата система”, казва Хобот.

Пазарите реагираха светкавично на изборните резултати и стойността на британския паунд рязко спадна още преди окончателното разпределение на местата в парламента.