Европейската комисия се зае сериозно с конфликта между България и Чехия, породен от стартиралата у нас процедура по отнемане на лиценза на чешкото електроразпределително дружество.

„Жалбата на ЧЕЗ срещу България все още се оценява и няма решение по поставените въпроси,” коментира председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на съвместна пресконференция с чешкия премиер Петър Нечас в Прага снощи. „Отнасяме се към този въпрос с голямо внимание, току-що получихме официалното оплакване, ще го огледаме и преценим,” допълни той, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че на 27 март еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е приел българска правителствена делегация. На 29 март ЧЕЗ съобщи, че подава жалба до ЕК срещу решението на българските власти да предприемат стъпки към отнемане на лиценза на дружеството у нас.

Жалбата бе свързана с намерението на ДКЕВР за откриване на процедура по отнемането на лиценза за електроразпределение на ЧЕЗ заради съмнения в нарушаване на Закона за обществените поръчки.

„Сега трябва да направим оценка и да се уверим, че всички правила на вътрешния пазар ще бъдат спазени,” допълни председателят на ЕК. Жозе Мануел Барозу увери, че ЕК ще направи всичко според възможностите си, за да защити правилата на единния пазар.

„Все още обаче оценяваме положението предвид внесеното оплакване. Ще вземем отношение след разговори с всички останали участници, за да намерим решението на този проблем,” посочи още той.

В същото време всеки ден при енергийния омбудсман на ЧЕЗ Радослав Димитров постъпват по десетина жалби и сигнали от недоволни клиенти, съобщи самият той пред БТА. Общият им брой надхвърля 200, а повечето от тях са свързани с високите сметки за ток за декември и януари.