Щастлива развръзка след седемчасова драма във Франция - въоръженият мъж, който по-рано днес взе заложници в банков клон, беше задържан от полицията.

Смята се, че похитителят е шизофреник, който наскоро прекратил лечението си. Според френските власти нападателят влязъл в банката и поискал пари, след което извадил пистолет.

По време на преговорите обаче, мъжът заявил, че принадлежи към терористичната мрежа "Ал Кайда".

На място, по време на операцията на спецполицаите от RAID по задържането на похитителя, са се чули няколко изстрела. Въоръженият мъж е бил ранен по време на атаката срещу банковия клон.

Двама от четиримата заложници бяха освободени по-рано, след преговори с похитител, в замяна на храна и вода.

По първоначални данни никой от останалите заложници не е пострадал.

АФП цитира изявление на прокурора на Тулуза Мишел Вале, според когото въоръженият мъж е заявил, че действа "от религиозни убеждения".

Полицията разглеждаше и версия вземането на заложници да не е било подготвено, а да е резултат от опит за въоръжен грабеж, който се е провалил.

Според полицията мъжът, който твърди за себе си, че е член на „Ал Кайда”, се казва "Бумаза” и има криминално досие. Допълнителни подробности за самоличността му обаче не са известни.

Банковият клон на CIC се намира на 100-150 метра от апартамента на Мохамед Мера, "стрелеца от Тулуза", ликвидиран от спецполицаи на 22 март в дома си, след 32-часова обсада.

По-рано "Бумаза" поиска да разговаря с полицаите от спецотряда RAID, които участваха в операцията срещу Мохамед Мера.