Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че притокът на бежанци към Европа се използва от някои чуждестранни лидери, за да отслабят политически ЕС, предаде Франс прес.

"За пръв път, откакто съм в политиката, чух политици открито да заявяват, че насочилите се към Европа бежанци са техният метод да наложат на Европа определено поведение", заяви Туск в изказване на европейски форум в полския град Сопот на брега на Балтийско море.

"Някои казват, че това е техният метод да отслабят Европа като политически орган", каза председателят на Европейския съвет и прикани присъстващите "да си направят съответните изводи".

Преди това той разкритикува "предлаганите от някои държави военни решения в Сирия", които според него създават опасност "да накарат осемте милиона изселени в рамките на страната си сирийци да напуснат родината си".

След това Туск спомена "военната намеса на Русия, военната и политическата намеса на Иран и все по-ясно обсъжданата намеса на Китай".

"Бежанците станаха елемент от политическата конфронтация и понякога, за някои политици, те се превръщат в елемент на пазарлък или дори в нов елемент на хибридната война, първите признаци на която видяхме в Крим и в Източна Украйна", заяви Туск. "Не говоря единствено за Русия", уточни той.

Терминът "хибридна война" се използва за описване на въоръжения конфликт в Източна Украйна, в който Русия е обвинявана от Киев и Запада, че участва чрез войници без ясна принадлежност към някое военно поделение, операции на специалните части, пропагандна офанзива и военни учения по границите.

Туск потвърди, че ЕС ще приема военни бежанци и предупреди за опасността от връщането на стени по забравените граници вътре в Шенгенското пространство.

"Днес не ние решаваме кой да влиза в Европа. Това го решават каналджиите, решимостта на хората и дори климатичните условия в Средиземно море", каза той, цитиран от БТА.

Туск посочи, че има причина за оптимизъм във факта, че бежанците се насочват към Европа, защото в нея те виждат място, където с тях ще се отнасят добре и те ще могат да изградят по-добре бъдеще за децата си.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия