Доналд Тръмп заплаши ЕС да обложи колите му с входни мита
От ЕК обявиха, че са готови за такава ситуация
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 5
    7
Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако евросъюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви върху вносната стомана и алуминий, предадоха ДПА и АП.

„Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс!“, написа Тръмп в „Туитър“.

Той се оплака отново и от търговския дефицит и го обясни с „нашите много глупави търговски споразумения и политики“.

Други страни „се подиграват на лидерите ни, които станаха за посмешище. Край на това!“, добави Тръмп.

В четвъртък Тръмп обяви намерението си да наложи мита от 25% върху вносната стомана и 10% върху много категории вносни алуминиеви продукти, което накара търговските партньори на САЩ да обмислят ответни мерки. По-късно Тръмп заяви, че „търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят“.

Търговските партньори на САЩ отговарят с ответни мерки заради митата за металиСледващата седмица Вашингтон планира да наложи мита от 25 на сто на целия внос на стомана и от 10 на сто на голяма част от вноса на алуминий

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че ЕС отдавна се готви за такава ситуация и добави, че Съюзът е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация.

МВФ: Протекционизмът на Тръмп може да навреди на САЩВашингтон наложи мита на стоманата и алуминиевите продукти от други страни
  • 5
    7
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре