Видеоматериалът с нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган роди теории на конспирацията в България, където мнозинството от населението гледа на ДПС и Доган най-малкото с презрение, а нерядко и с омраза. Според някои инцидентът е постановка за покачване на рейтинга на ДПС заради наближаващите през юли парламентарни избори, пише британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Тези конспиративни теории се отхвърлят от Димитър Бечев, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външни отношения. Той посочва, че нападателят Октай Енимехмедов изглежда е действал сам от омраза към Доган и е бил обсебен от мисълта да стане известен, особено след като брат му триумфира в популярно телевизионно танцувално шоу през 2007 г. и се появи в друго - "България търси талант", миналата година.

По-важно от мотивите на нападателя е въздействието, което видеоматериалът ще окаже на репутацията на България, отбелязва вестникът.

"Това е ужасно за България, защото първата реакция на медиите е мигновено да свържат случилото се с етническа омраза", казва Бечев. Някои правят връзки и с поръчковите убийства в България, свързани с организираната престъпност. Дори и при подобни убийства обаче физическата заплаха за обикновените българи и чуждестранните гости и инвеститори е била пренебрежимо малка, а за почти всички жертви се е говорело, че имат връзки сорганизираната престъпност, пише изданието.

Неназована представителка на чуждестранна инвестиционна агенция в региона заявява, че никога не е чула някой инвеститор да се страхува за живота си в България, всъщност общо взето там те се чувстват в по-голяма безопасност, отколкото на други места по света.
Самият кореспондент на "Файненшъл таймс" посочва, че е живял в София повече от четири години и никога не е попадал дори на юмручна схватка, камо ли на вадене на оръжие.

Не само изглежда слабо вероятно инцидентът с Доган да е свързан с организираната престъпност, ами България е постигнала напредък в борбата с криминалните групировки, пише Файненшъл таймс".

"Имаше спад на убийствата, а сегашното правителство съумя да ограничи отвличанията. Дори в най-тежките времена не е имало нападения над чуждестранни бизнесмени. Инцидентът с Доган изпраща погрешен сигнал", казва Бечев. Пожелалата анонимност представителка на чуждестранната инвестиционна агенция се съгласява с това.

"Рискът от насилие в София не е висок, стига да не правите сделки с мафията. Но разбира се, инвеститорите, които четат новините, може да се разтревожат, така че случилото се е лошо за имиджа на България", казва тя.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател