Още от 70-те години салафистката идеология действа необезпокоявано в Западна Европа и в последствие в други страни на Балканите. Европейските правителства носят голяма отговорност за тази ситуация.

Това смята шефът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси.

В студиото на „Лице в лице” той обясни, че и „Ал Кайда”, и „Ислямска държава” изповядват една и съща идеология – салафизъм. По думите му последователите на екстремисткото течение тълкуват Корана буквално и изваждат думите извън контекста.

„По тяхното тълкуване, ако не ги последваш, значи си отстъпник от религията. Наказанието според тях е смърт”, обясни още д-р Абуаси.

Салафизмът е официалната идеология в Саудитска Арабия и това обяснява и защо най-много терористи от арабския свят идват от там, добави още той. Всяка седмица там се убиват хиляди мюсюлмани, които не са последователи на течението.

„Стотици хиляди в Ирак и Сирия са жертви на джихадисткия салафизъм. В Европа не сме свикнали с тези атентати и броим жертвите”, твърди  д-р Абуаси.

Много експерти обърнаха внимание, че няма нито един българин в редиците на „Ислямска държава” и „Ал Кайда”, отбеляза д-р Абуаси. По думите му причината за това е, че обществото, медиите и държавата са се противопоставили още в началото на тази идеология и са забранили всички фондации, изпратени да я разпространяват.

„Когато тази идеология намери място в българското общество (…), ще имаме проблем”, коментира още той.

Вижте във видеото какво коментира д-р Абуаси за оръжейната сделка, която Доналд Тръмп сключи със Судитска Арабия: