Великобритания почете паметта на жертвите на атентата, като запази минута мълчание.

В Манчестър стотици граждани се събраха на площад „Света Анна” в центъра на града, за да изразят своята съпричастност към 22-те жертви на терористичната атака на 23 май. Точно в 11 ч. местно време целият град замлъкна. Събралите се запалиха свещи и поднесоха цветя. Бдението беше строго охранявано от полицаи, а над хората кръжеше хеликоптер.

Други 32-ма души, ранени при атентата остават в болница. От тях петима възрастни и пет деца са в критично състояние, съобщи Би Би Си.

Снимка: Reuters

Само минути по-късно обаче сигнал за подозрителен пакет стресна отново града. Районът около жилищна сграда беше отцепен, а сапьори и военни бяха привикани спешно на улица „Линби” близо до централната част. Свидетели разказват, че са видели как полицаите задържат на земята мъж. 

Въпреки, че тревогата се оказа фалшива, хората в района бяха притеснени.

Междувременно арестуваните за съучастничество в атентата станаха осем. Властите са по следите на терористична мрежа, оперирала в Манчестър. Претърсват се различни адреси в града. При една от операциите полицията извърши и контролиран взрив.

В Либия бяха задържани по-малкият брат и бащата на атентатора Салман Абеди. Преди да бъде арестуван от либийските сили за борба с тероризма бащата заяви пред медиите, че синът му е невинен и не членува в никаква организация.

Вчера американският вестник „Ню Йорк таймс” разпространи снимки от мястото на взрива в Манчестър. Фотографиите показват отломки от напдението и раницата, в която вероятно е била сложена бомбата. Ако се потвърди автентичността им, това означава, че те са направени по време на огледите на мястото. Течът на информация създаде напрежение между британското разузнаване и американските им колеги. Според полицията в Манчестър това може да подкопае разследването.

Вижте повече във видеото: