Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че предложението на правителството към международните кредитори е единствената реалистична основа за постигане на споразумение, предаде Ройтерс.

"Нуждаем се от прекратяване на мерките за икономии и облекчаване на дълга. Нуждаем се от споразумение, което да сложи край на темата за излизане на Гърция от еврозоната", посочи още Ципрас на извънредно парламентарно заседание.

Той каза, че е бил изненадан неприятно от предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: "Никога не съм си представял, че лидерите на ЕС няма да могат да разберат, че нито един гръцки депутат не би гласувал за премахване на добавките за пенсионерите или за повишаване на ДДС върху електроенергията".

Гръцкият премиер добави, че предложенията на кредиторите са нереалистични и представляват връщане назад спрямо допирните точки, постигнати през последните месеци.

"Гръцкото правителство по никакъв начин не може да се съгласи с абсурдни предложения", подчерта той. Ципрас посочи, че въпреки същественото връщане назад, "сега сме по-близо до споразумение от всякога, защото Гърция направи реалистично предложение, което не е безразлично за нуждите на кредиторите"