Сложната ситуацията в България, в която бе въвлечена енергийната компания ЧЕЗ, е политическа игра на хората от висшите кръгове на властта в страната. Искането на българския главен прокурор Сотир Цацаров за отнемане лиценза на дружеството не е нищо друго, освен една политическа афера. Такова мнение изказа чешкият премиер Петр Нечас в интервю за ежедневника „Право”, цитирано от Чешката информационна агенция.

Чешката държава е собственик на контролния пакет в ЧЕЗ, която е единственият доставчик на електроенергия в Западна България.

„Ако обърнете внимание на структурата на цените на тока в България, ще видите, че не дистрибуторът ЧЕЗ, а енергията от ВЕИ има много по-голяма роля за увеличаването им. Освен това само можем да предполагаме колко близък е Цацаров до бившия министър-председател Бойко Борисов, който всъщност предизвика развоя на събитията в страната до момента”, каза Нечас.

По думите му обвиненията срещу ЧЕЗ, повдигнати от българския главен прокурор, не са били обект на разследване на който и да било независим орган.

„Само един независим регулатор може да отнеме лиценз. Ние можем само да се надяваме, че България ще продължи да спазва принципите на европейското право и стандарти”, добави чешкият министър-председател и изтъкна, че не трябва да се забравя застъпването на Прага за членството на България в Шенген, станало съвсем наскоро.

Изданието припомня, че кабинетът "Борисов" подаде оставка на 20 февруари заради масовите протести срещу високите цени на тока, които отчасти бяха насочени срещу местния клон на ЧЕЗ, който обслужва и абонатите в столицата София.

Българските власти започнаха процедура срещу ЧЕЗ, която може да доведе до отнемането на лиценза на дружеството за дистрибуцията на ток, добавя още "Право".

ЧЕЗ отхвърли повечето от критиките, заявявайки, че цените на електричеството в България се определят от регулаторния орган. По-голямото потребление на ток и по-високите сметки са резултат от по-дългия период на отчитане през декември, добавиха още от компанията.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил