Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет – четири страни, които прекъснаха отношенията си с Катар в началото на юни, отправиха тежък ултиматум към Доха, за да ги нормализират отново.

Те настояват Катар да затвори турската военна база на своя територия и да спре телевизионния канал „Ал Джазира”. Те искат също така Катар да скъса дипломатическите си отношения с Иран и да спре подкрепата за бунтовниците-ислямисти в Либия.

Списъкът с условията беше предаден на Катар от Кувейт. Малкото емирство, заедно с Оман, единствени от страните в Персийския залив не се присъединиха към политическия и икономически бойкот.

Властите в Доха определят действията на съседите си като „акт на агресия”.

Асошиейтед прес се сдоби с копие на списъка и го преведе от арабски.

Ето исканията:

– Прекъсване на дипломатическите връзки с Иран и затваряне на дипломатическите мисии в страната. Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция да бъде прогонен от Катар и да се прекъснат всички съвместни военни операции с Иран. Ще бъдат позволени само търговски отношения с Иран, които спазват американските и международни санкции.

– Прекъсване на всички връзки с организации, определяни като терористични, по-специално с „Мюсюлмански братя”, „Ислямска държава”, „Ал Кайда” и ливанската „Хизбула”. Тези организации трябва да бъдат обявени официално за терористични групи.

– Затваряне на „Ал Джазира” и клоновете ѝ.

– Затваряне на новинарските агенции, финансирани пряко или непряко от Катар, включително „Араби21”, „Расд”, „Ал Араби ал Джадид” и „Мидъл ийст ай”.

– Незабавно да сложи край на сегашното турско военно присъствие в Катар и да прекрати всякакво военно сътрудничество с Турция на катарска територия.

– Да прекъсне всички средства за финансиране на индивиди, групи или организации, определени като терористични от Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Бахрейн, САЩ и други страни.

– Да предаде „терористични фигури” и лица, издирвани от Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн, на родните им страни. Да замрази активите им, да осигури всякаква искана информация за местонахождението, придвижването и финансите им.

– Да сложи край на намесата във вътрешните работи на суверенни страни. Да спре да дава гражданство на издирвани граждани на Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн. Да отнеме вече дадено катарско гражданство в случаите, когато подобно гражданство нарушава законите на тези страни.

– Да прекрати всички контакти с политическата опозиция в Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн. Да предаде всички документи, показващи предишните контакти на Катар с тези групи и катарската подкрепа.

– Да плати репарации и компенсации за загубите на човешки живот и други финансови загуби, причинени от политиката на Катар през последните години. Сумата ще бъде определена съвместно с Катар.

 – Да се обедини с други арабски страни и страни от Персийския залив във военен, политически, социален и икономически план в съответствие със споразумение, постигнато през 2014 г. със Саудитска Арабия.

– Да приеме всички искания до 10 дни от предаването им, иначе списъкът става невалиден.

Документът не уточнява какво ще направят страните, ако Катар откаже да сътрудничи, отбелязва АП.

– След като се съгласи с исканията, да приеме през първата година да се извършват проверки всеки месец, един път на тримесечие през втората. През следващите 10 години спазването на тези уговорки от Катар ще бъде наблюдавано всяка година.