Шиитските бунтовници хуси в Йемен са превзели държавната осведомителна агенция и телевизия, определяйки това като „стъпка към преврат”, предаде АП, позовавайки се на министъра на информацията Надя ал Сакаф. Преди това бе съобщено за сблъсъци между техни бойци и правителствените сили близо до президентския дворец.

Бойци на хусите са стреляли и по кортежа на йеменския премиер Халед Бахах, но никой не е пострадал, предаде „Ройтерс”.

Министърът посочи в Туитър акаунта си, че бойци на контролно-пропускателен пункт на хусите открили огън по кортежа на Баха, след като той си тръгнал от съвещание с президента фелдмаршал Абд Рабу Мансур Хади и неговия съветник и представител на хусите Салех ас Самад, за да се опитат да разрешат политическата криза, която доведе до боевете между шиитските бойци и армията.

Говорител на йеменското правителство окачестви стрелбата по бронирания кортеж на Бахах като опит за убийство. Напрежението в Сана се покачи, след като в събота беше отвлечен шефът на кабинета на президента, за което отговорност поеха шиитските милиции.

Хусите предприеха настъпление в цял Йемен през последните месеци, след като превзеха по-голямата част от столицата Сана през септември, възползвайки се от слабостта на централната власт.

Териториалната им експанзия разгневи местните сунитски племена и ги превърна в обект на смъртоносни нападения на въоръжени бойци от „Ал Кайда”.

Йемен е обхванат от хаос от 2011 г., когато срещу президента Али Абдула Салех избухнаха масови протести, които в крайна сметка го принудиха да се оттегли.