Правителството на Словакия ще предложи разширение на правомощията на полицията в страната, за да предотврати ислямистки атаки като тези в Париж в навечерието на председателството на страната в ЕС през 2016 г.

Премиерът Робърт Фицо заяви, че настоява за бързи конституционни поправки, които да бъдат приети от парламента следващата седмица. Те ще позволят полицията да задържа заподозрени в тероризъм лица за по-дълго време, без да им бъдат повдигани обвинения.

Промените ще удвоят разрешения престой в ареста до 96 часа. Ако полицията повдигне обвинения и поиска оставане на заподозрения под стража до делото, съдиите ще имат 144 часа, за да се произнесат по искането.

„Не искаме да подценяваме нито една ситуация, защото всичко може да се случи”, заяви Фицо пред журналисти след заседание на съвета за сигурност на страната.

„Можем да очакваме, че терористите ще напуснат вече мобилизирани места като Брюксел или Франция”, обясни притесненията си Фицо. По думите му властите са под тревога, защото Словакия и Унгария могат да се окажат транзитни страни за хора, които ще се чувстват най-сигурни в Сирия.

Правителството възнамерява да наеме още 2500 полицаи и да разреши проследяването на телефонни обаждания на затворници и задържани лица.

Словакия, в която няма регистрирани случаи на ислямистки атаки, ще председателства ЕС през втората половина на 2016 г.