Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се опитва да успокои гнева, който предизвика резолюция за свято място в Йерусалим на оглавяваната от нея Организация за образование, наука и култура на ООН – ЮНЕСКО, сред част от израелското население. Според Израел резолюцията „пренаписва историята“, пише в. „Дейли Мейл“.

Става въпрос за комплекса с джамията Ал-Акса, почитан и от мюсюлмани, и от евреи, които го наричат Храмовия хълм.

В четвъртък изпълнителният съвет на ЮНЕСКО прие резолюция, озаглавена „Окупираната Палестина“, представена от няколко арабски страни.

Снимка: Reuters

Документът възмути Израел, който няколко пъти е споменат в резолюцията като „окупационна сила“, а святото място е наричано само с арабското му име.

Резолюцията критикува Израел за „разкопки и работи“ в анексирания Източен Йерусалим и призовава да бъдат прекратени „агресията и незаконните действия срещу свободата на поклонение и достъп на мюсюлманите“ до джамията Ал-Акса.

Снимка: Reuters

Според документа Израел е обвинен и за „поставянето на фалшиви еврейски гробове в мюсюлмански гробища“.

Бокова се опита да тушира напрежението с последвало изказване. „Йерусалим е свещена земя за три монотеистки религии, място на диалог за всички евреи, християни и мюсюлмани. Нищто не трябва да бъде предприемано за нарушаване на неговия интегритет и автентичност“, гласи пояснителното становището на генералния директор на ЮНЕСКО. „Само уважението и диалогът могат да изградят доверието, от което ние се нуждаем, за да вървим напред", допълни тя.

Снимка: Reuters

Комплексът в Източен Йерусалим, който е превзет от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., а след това е и анексиран, отдавна е една от най-горещите точки на конфликта между израелци и палестинци.

Анксирането на Източен Йерусалим няма международно признание.