Гърция вече има правителство с премиер лидера на радикалната левица Алексис Ципрас и подкрепено в парламента от спечелилата изборите негова партия СИРИЗА, както и от евроскептичните „Независими гърци”.

Въпреки че произхождат от двата полюса на политическата палитра новите коалиционни партньори имат една обща цел - да започнат от нула на преговорите с кредиторите и да ги убедят, че гръцкият дълг трябва да бъде опростен.

„Отписване на дълг в номинална стойност? Не мисля, че има голяма подкрепа за тази идея в еврозоната”, коментира председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Противниците на Алексис Ципрас предупреждават, че с неотстъпчивостта си може да доведе страната извън еврозоната.

„Това ще бъде решено от Гърция, но ние не искаме да излязат. Вярваме, че има риск и затова не трябва да спекулираме по тази тема. Нашето предложение е валидно. Решение на гръцкото правителство е дали ще приеме нашите условия за финансиране или ще потърси алтернативи”, заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер.

Беноа Кьор от борда на директорите на ЕЦБ подчерта, че „в Европа няма място за едностранни решения”, но допълни, че това не изключва разсрочване на дълга.

Политическите анализатори предупреждават, че след встъпването си в длъжност Алексис Ципрас ще загърби доста от предизборните си обещания.

„Вярвам, че като се изправи пред проблемите, СИРИЗА ще ги види реалистично. Защото всички имаме добри намерения, всички искаме хората да живеят колкото се може по-добре. Въпросът е дали можем да реализираме добрите намерения”, каза Мариета Янаку от ЕНП.

Говорител на Ангела Меркел коментира, че канцлерът очаква Гърция да спази всичките си ангажименти по отношение на бюджетните икономии и реформите.

Коментар

Кореспондентът на bTV в Атина Мария Спасова коментира, че лесното формиране на ново правителство в южната ни съседка се дължи от една страна на особеностите в нейната конституция (която дава своеобразен бонус за първата сила в парламента), а от друга – наличието на готово мнозинство с „Независими гърци” от преди изборите.

Освен това, Ципрас е притискан от срокове – парламентът трябва да се събере за първо заседание на 5 февруари, а два дни по-късно трябва да избере президент. Именно провалът на такова гласуване доведе до предсрочния вот.

Противоречивите сигнали на СИРИЗА за отношенията с кредиторите според Спасова няма да доведат до прекалено резки движения на Атина във външнополитически план. Причината – Алексис Ципрас има амбиции, които далеч надхвърлят границите на родината му.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер