Броят на бежанците и мигрантите, пристигнали по суша и море в от Европейския съюз е надхвърлил 1 млн. души тази година, съобщи Международната организация по миграцията, цитирана от Ройтерс.

Броят на бежанците и мигрантите е четири пъти по-голям, отколкото беше миналата година, отбелязва Асошиейтед прес.

Половината от тях са сирийци, които бягат от войната, около 20% – афганистанци, а около 7% - иракчани.

От общо 1 005 504 пристигнали
към 21 декември в шест страни от съюза – България, Гърция, Италия, Испания, Малта и Кипър, огромното мнозинство – 816 752, са пристигнали по море в Гърция. Близо 3700 са се удавили, опитвайки се да прекосят Средиземно море.

Това е най-тежката бежанска криза за Европа от Втората световна война.

Само в Германия тази година са влезли около 1 млн. души, но тази бройка включва и много хора от балканските страни, пристигнали по-рано през годината, предаде Асошиейтед прес.

В страната обаче се намират десетина бежанци, влезли с фалшиви сирийски паспорти. Те са били получени от същите престъпници, които са продали документи на парижките терористи, пише германския вестник "Билд". Изданието е получило тази информация от правителствени източници.

Германските служби за сигурност знаят за съществуването на тези бежанци, но нямат информация къде в момента се намират притежателите на тези паспорти, тъй като те вече са напуснали имиграционните центрове. Издирването им се усложнява от факта, че при влизане в Германия не са им били снети пръстови отпечатъци, пише "Билд".

По-рано германски медии са съобщавали, че бойци от "Ислямска държава" се занимават с продажба на сирийски документи. Джихадистите са се сдобили в Сирия, в контролираните от тях територии, с празни бланки за паспорти, в които със специално оборудване се вписват необходимите данни и се добавя снимка. На черния пазар такъв сирийски паспорт струва от 1000 до 1500 долара.