Белгийският съд се произнася за съдбата на Пучдемон на 14 декември
Той ще води от Белгия кампанията за изборите в Каталуния по-късно този месец
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
Карлес Пучдемон
Снимка: EPA

Белгийският първоинстанционен съд ще произнесе на 14 декември решението си по искането на Испания за връщане на отстранения премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявления на неговата защита.

Карлес Пучдемон заминал за Белгия, за да предотврати вълна от насилие, планирана от МадридНеговото правителство решило да се раздели, за да придобие каузата им международно измерение, каза той

Днес съдът е изслушал Пучдемон и четирима бивши каталунски министри, пристигнали в Брюксел след едностранното обявяване на независимост от испанския регион. Защитата отбелязва, че Пучдемон ще остане в Белгия вероятно до февруари догодина.

Пучдемон ще води от Белгия кампанията за изборите в Каталуния по-късно този месец.

Пучдемон призова за превръщане на каталунските избори във втори тур на референдумаРахой обяви края на сепаратизма в региона

Защитата днес е настояла, че обвиненията, по които Испания е издала европейска заповед за неговото задържане, не попадат в обхвата на белгийското законодателство, което обезсилва искането на Мадрид.

Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни. Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение. Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.

  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре