Бащата на екзекутора Мохамед Емуази от „Ислямска държава” го описа като „куче, животно и терорист” и разкри, че синът му е помолил родителите си за прошка, преди да се присъедини към джихадистката групировка, предаде Daily Telegraph.

Вместо да даде прошка обаче Джасем Емуази е заявил на сина си, станал по-известен като Джихадиста Джон, че се надява да бъде убит, след като заяви, че отива в Сирия на джихад. Бащата разкрил мнението за сина си пред свой колега, когато обяснявал защо не може да отиде на работа.

51-годишният Джасем Емуази работи като склададжия в кооперативен пазар в изолиран земеделски район близо да границата на Кувейт с Ирак. При разговора си той плачеше, разкри колегата му Абу Мешаал пред изданието и предаде думите на родителя, че случващото се е „катастрофа” за семейството.

„Той беше много емоционален и плачеше през цялото време”, заяви Мешаал. „Той каза: „Моят син е куче, той е животно, терорист”. Той каза, че е говорил с него, опитвайки се да го принуди да се върне към живота си, но синът му не го е послушал”, допълни той.

През 2013 г. Мохамед се обадил на родителите си от Турция, за да поиска благословията им да замине на джихад в Сирия. Бащата обаче остро отхвърлил искането на сина си и заявил, че предпочита той да умре преди да достигне до Сирия.

„Той каза, че не може да се върне на работа, защото се притеснява от другите хора”, обясни Мешаал. „Стои вкъщи и не може да отиде дори до джамията да се помоли, защото се срамува от сина си. Не иска хората да го виждат, така че се моли вкъщи”, обясни колегата на бащата Емуази.

Тези думи се потвърждават и коментарите на друг колега на бащата, който кувейтските медии цитираха. Той заяви, че бащата се е притеснявал за сина си дълго преди той да бъде идентифициран като хладнокръвния екзекутор, който целият свят познава, и твърдял, че синът му „не е добър син”.

Колегите на Джасем Емуази го описват като „уважаван и вежлив”. Той изминавал по около 50 км, за да отиде на работа, като кувейтските власти вече са заявили, че нямат нищо против той да продължи да работи на същото място.

Той е работел и като шофьор, преводач и гид на кувейтци, които посещават Лондон като туристи или отиват на лечение в британската столица. Последното му посещение там е било през ноември 2013 г. В Лондон живее съпругата му Гания, докато в Кувейт Джасем живее с дъщеря си Асма, сестра си и майка си.

Миналата седмица беше разкрита на самоличността на мъжа, който целия свят познава като извършителя на особено жестоките обезглавявания на заложници на „Ислямска държава”. Оказа се, че той е младият лондончанин Мохамед Емуази, роден в Кувейт и израснал в западната част на британската столица в заможно семейство и завършил колеж със специалност компютърно програмиране.