България и Румъния получават частичен достъп до визовата система на Шенген
Това обаче не е пряко свързано с евентуалното присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    1
Шенген
Снимка: iStock

Европейският парламент подкрепи предложение на Съвета на ЕС на на България и Румъния да се предостави частичен достъп до визовата база данни на Шенгенската информационна система.

След като бъде гласувано и от Съвета, решението ще позволи на двете държави да проверяват информация във визовата система, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни.

Решението на ЕП е формално и се налага заради въвеждането на постоянните проверки по външните граници на ЕС на всички преминаващи, независимо от техния произход. То не е пряко свързано с приемането на България и Румъния в Шенген.

През 2011 г. Съветът на ЕС прие заключението, че България и Румъния са изпълнили всички условия, за да станат част от Шенгенското пространство. За да се присъединят двете страни към Шенген, е необходимо единодушно гласуване в Съвета.

"България вече е включена във визовия калкулатор, така че престоят на чужденците в България също ще се счита за престой в Шенгенските държави. По този начин ние ще имаме достъп до още една информационна система, което е още една голяма стъпка напред към членството на България в Шенген”, каза евродепутатът Емил Радев.

България и Румъния могат да влязат в Шенген до една годинаПрогнозата беше направена по време на срещата на върха между двамата премиери
Използвани са материали на БТА
  • 6
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре